BRUGGENHOOFD GENT - TÊTE DE PONT DE GAND

Toestand Belgisch leger ten tijde van mei 1940

WO I - Kwatrecht - Melle

18 daagse veldtocht gekoppeld aan TPG

Neergestorte B17 te Kwatrecht 19-09-1944

De bevrijding WO II van de regio rond TPG

De korte Bunkerwandeling te Munte, gebruikt voor de herdenking van "Betonnen getuigen, stille getuigen."

  • Afstand : 3,2 km, deze wandeling is moeilijk doenbaar met kinderwagens.
  • Het is niet zo een zware wandeling. Er zit één stukje onverharde weg in dat nog al stijl bergaf loopt. Dit is eigenlijk het enige stukje dat niet goed met kinderwagens te doen is.
  • Start- en eindpunt van de wandeling: Kerk Munte.
                                                                   
                                                                   
                                                                   
                                            D14                      
                                                                   
                                                                   
                                                                   
                                                                   
                                                                   
                                                                   
                      C12                                            
                                                                   
                                                                   
                                                                   
                                                                   
                                                                   
                                                                   
                                                                   
                                                                   
                                                                   
                                                          A24        
                                                                   
       
                                                 
                                                                   
            D13                                                      
                                                                   
                                                                   
                                                                   
                    Av4                                              
Blauwe stippen zijn bunkers die nog bestaan en zichtbaar zijn langs het parcours - De rode zijn helaas ondertussen gesloopt - De gele bestaan nog maar zullen tijdens de wandeling allicht niet zichtbaar zijn. Bij deze bepaling kan ik natuurlijk geen rekening houden met het maisseizoen. Dan verdwijnen er heel wat in de velden die voor enkele maanden onzichtbaar worden.
Hierbij dezelfde wandeling volledig uitgezet op Route You, hiermee moet u de wandeling zelfs kunnen downloaden voor op de meest courante GPS toestellen.

Beschrijving van de wandeling.

We starten onze wandeling aan de kerk van Munte. We volgen de kasseien voorbij de toegang van de kerk, richting Ruspoel. Een honderdtal meter verder gaan we op een verzonken kruispuntje tussen hoogoplopende taluds linksaf in een gebetonneerd straatje met naam Asselkouter.

Als we een honderdtal meter verder zijn krijgen we rechts van ons in het veld zicht op de fraaie AV4. Deze bunker houdt vrij indrukwekkend gans de lager gelegen weilanden, onder schot. Hij is van heinde en verre te zien. Vroeger was deze bunker al gebruikt voor een vredesproject toen hij volledig roze geverfd was met op het dak waar ooit de koepel stond, een vredesduif. Heden is deze bunker zoals nog enkele bunkertjes op deze wandeling afgesloten en ingericht als vleermuizenproject.

Op dezelfde hoogte kan men aan de andere kant van de weg, een vijftigtal meter ver in het veld, aansluitend bij het domein van het klooster van Munte, het kleine bunkertje D13 zien liggen. Men ziet praktisch alleen een blanke grijze zijmuur. De rest van de bunker zit volledig verborgen achter een muur van klimop.

We vervolgen het wegeltje tot we uiteindelijk op een kruispunt komen van 4 wegeltjes die allen dezelfde naam Asselkouter dragen. Het kasseiwegeltje op de rechter kant was tijdens de meidagen 40 ondermijnd. U ziet er trouwens in het weiland ook nog het bunkertje A24 liggen. Dit was origineel gecamoufleerd als een huisje en draagt nog restanten van één van zijn originele puntgeveltjes. Heden is ook dit bunkertje ingericht als vleermuizenverblijf.

We slaan hier linksaf om in in een haakse bocht naar rechts, zelf linksaf te gaan in een onverhard wegeltje. Dit fraaie wegeltje loopt in eerste instantie parallel met de betonwegel die we eerder gans de tijd volgden in de andere richting.

Waar dit wegeltje een zijwegel heeft naar rechts slaan we af in de richting van Zink. We krijgen een mooi wegeltje dat ons vrij stijl naar beneden brengt naar het wegeltje met de naam Zink, genoemd naar het gelijkaardige kasteeldomein. Onze eigenlijke wandeling loopt hier naar links. Het loont hier echter zeker de moeite eens even naar rechts af te slaan. Nadat de weg een bocht heeft genomen naar links, is er een klein onverhard veldwegeltje naar rechts. Het is precies de oprit van enkele woningen maar het is een bestaand wegeltje. Achteraan dit wegeltje vindt men een van de nog fraaiste bunkers terug op de linie. Het betreft een bunkertje dat nog twee van zijn drie originele puntgeveltjes had. Dit bunkertje D14 werd door de gemeente Merelbeke ingericht als een mini-museumpje over de bunkerlinie. Daarnaast werd hij ook gedeeltelijk opnieuw het uitzicht aangemeten zoals hij er ooit ongeveer moet hebben uitgezien. Ook dit bunkertje wordt tijdens de winterperiode afgesloten als vleermuizenverblijf.

Als we daarna de helling van Zink weer opgaan richting centrum van Munte kan een goed geoefend oog (in de winter gemakkelijker dan in de zomer), op de rand van het bos op de rechter kant, nog de commandobunker C12 zien liggen. Dit is een schaapstalbunker, ook sterk overgroeid met klimop. Hij ligt rechts van u een vijftigtal meter voordat de weg overgaat van een eenvaksweg naar een tweevaksweg.

Eenmaal de helling van Zink weer boven komen we weer uit aan de kerk van Munte waar we onze wandeling origineel zijn begonnen.

De 4e herdenking van "Betonnen getuigen, stille getuigen te Munte".

De fotoreportage hieronder dateert van 9 november 2008 en u kunt bijkomend hier nog de originele flyer bij de organisatie "Betonnen getuigen, stille getuigen" van toen zien. Deze herdenking wordt te Munte alle 2 jaar herhaald, een organisatie van de Muntenaar.

betonnen getuigen stille getuigen munte de muntenaar jos ottermans
Het werd een meer dan sfeervolle wandeling voorafgegaan door een echte Schotse Pipersband, de "Flaumandrum Pipe Band" die al doedelzak blazend, gans het parkour aflegde.
Flaumandrum Pipe Band
Op enkele plaatsen werd door jullie webmaster een kort woordje uitleg gegeven over de geschiedkundige oorsprong van de bunkers die her en der in de velden en het landschap terug te vinden zijn.
Luc Van de Sijpe
Het gaf in elk geval een geweldige sfeer. In colonne achter een doedelzak blazend gezelschap door de velden van het toch nog altijd landelijke Munte. Het mocht toch alweer een een succes betekenen voor de man die al jaar en dag Munte probeert verenigd en levendig te houden, Jos Ottermans, de Muntenaar.
Jos Ottermans De Muntenaar
Flaumandrum Pipe Band
Daarna werden de bezoekers in de kerk van Munte verrast door een vredesconcert van de plaatselijke artiest Norbert De Taeye volledig gewijd aan het thema van Oorlog en Vrede.
Norbert De Taeye
Als afsluiter van een zeer sfeervolle namiddag werden alle bezoekers verrast op een bordje haring met aardappeltjes. Dit moest ons herinneren aan de wonderlijke visvangst in de oorlogswinter van 1942-1943.
Wonderlijke visvangst oorlogswinter 1942-1943

Er bestaat altijd de mogelijkheid bovenstaande wandelingen uit te voeren onder begeleiding. Ik wil in die gevallen gerust de wandeling zelf begeleiden. U krijgt in dat geval wat meer technische uitleg over de bunkers die onder de wandeling in het zicht komen. Mochten jullie hierin geinteresseerd zijn, neem dan gerust contact op. info@bunkergordel.be.

Ook bestaat altijd de mogelijkheid tot het ontwerpen van een meer lokale wandeling in eventueel op het moment nog niet bewandelde zones van de bunkerlinie. Dit soort wandelingen is ook altijd mogelijk maar vraagt wel meer voorbereiding. Voor die wandelingen is wel in eerste instantie een groter bezoekersaantal en voorbereidingstijd nodig.