van 2 houten chalets die origineel werden opgetrokken toen het spergebied ongeveer op zijn grootste was. Ze stonden op de rand van het park tegen de Charles De Kerckhovelaan, voorbij de kiosk. De functie van deze gebouwtjes was deze van een wachtlokaal voor de soldaten die het Spergebied dienden te bewaken.
De bunker onderging in deze bezettingsperiode gegarandeerd een aantal aanpassingen. Alleen is het zeer moeilijk nog te achterhalen wat er juist onder Duits toedoen werd aangepast of gewijzigd. Ook vind je van deze periode geen detailplannen terug.
Op 27 augustus 1944 namen de Duitse eenheden gekoppeld aan de FLUKO en FLUWA de benen omwille van oprukkende geallieerde troepen. Bij de bevrijding van Gent in september 1944 hebben de laatste Duitse bezetters zoveel mogelijk de sporen van hun activiteiten in het park proberen verbergen door alles zoveel mogelijk te vernielen. Heel wat structuren werden bij hun vertrek in allereil in brand gestoken (niet opgeblazen zoals hier en daar teruggevonden). Dit was in elk geval het lot van de commandobunker, het bijhorende toegangschalet, het Chalet Suisse en een aantal kleinere in het park opgetrokken militaire structuren. Ook het Floraliënpaleis ging deels in de vlammen op.
Bij de bluswerken aan het Floraliënpaleis werd ontdekt dat het paleis ondertussen meer dienst deed als bergplaats van oorlogsschatten van de lokale bezetter dan als hospitaal waar het origineel moest voor doorgaan. Zo stonden er meerdere fraaie en dure auto's in verstopt alsook 3 grote Franse autobussen. Het meeste gestapelde materiaal ging echter mee op in de vlammen. Hier zouden foto's moeten van bestaan in het archief van de Gentse brandweer.
Het Chalet Suisse werd totaal vernield door de brand en is sindsdien niet meer heropgebouwd en voor goed uit het parkzicht verdwenen.
De volgepropte restanten van Bastion 4 werden kort voor de officiële bevrijding reeds de place to be voor plunderaars. De goederen die er nog massaal waren gestapeld door de op de hielen gezeten Duitse bezetters, verdwenen als sneeuw voor de zon in de handen van de plunderende Gentse bevolking.
Het toegangscomplex van de schuilgangen langs de Leopold II-laan moet in elk geval voor de Duitse bezetter belangrijk genoeg geweest zijn. Zo hebben ze zelfs na de bevrijding van Gent nog meerdere pogingen ondernomen om met artilleriebombardementen deze alsnog proberen te vernietigen, hetgene uiteindelijk nooit is gelukt. Blijkbaar was men toch bang dat de structuren materiaal zouden bevatten waarvan men liever niet van had dat ze in geallieerde handen zouden komen.
Begin 1945 werden de van brand gespaard gebleven gedeeltes van het Floraliënpaleis afgesloten voor het grote publiek. Dagen aan een stuk arriveerden hier de ene camion na de andere voor het lossen van allerlei hulpgoederen zoals conserven, kleren, zeep,... die hier tijdelijk werden gestapeld. De locatie werd op dat moment namelijk uitgebouwd als opslagplaats voor proviand voor de geallieerde bevrijders die doortrokken richting Duitsland.
Na de brand zijn de bunker en het toegangschalet, totaal uitgebrand blijven staan in het park. Pas enkele jaren nadien, 1947 om juist te zijn, zijn beiden gerenoveerd en opnieuw in gebruikt genomen door de Belgische Civiele bescherming.
|