Pas in 1947 was de bunker hersteld van de schade van de het Duitse vertrek. Het chalet Suisse verdween voor goed uit het park en het afgebrande toegangschalet werd vervangen door het witte gebouwtje dat er heden nog is. Dit is trouwens een gans stuk groter dan het originele exemplaar dat uitbrandde in september 1944. Van dit afgebrande chalet zouden foto's bestaan die ikzelf ook wel nog niet heb kunnen verkrijgen voor publicatie.
Voor het opnieuw in gebruik nemen van de bunker door de Civiele Bescherming, onderging de structuur alvast heel wat aanpassingen. Vergeet niet dat de bunker ooit volledig uitbrandde. Er hoeven dan ook geen tekeningetjes bij gemaakt dat de ganse bunker aan de binnenkant zo goed als waardeloos moet zijn geweest. Elektriciteit, ventillatiesystemen, verwarmingssytemen, de stroomgroep, motoren, pompen, telefonie,...moeten totaal nutteloos en vernield achtergebleven zijn na de brand.
Uiteindelijk werd de bunker na uitgebreide renovatiewerken, opnieuw in gebruik genomen door de dienst Passieve luchtbescherming. Ondertussen zijn we in het tijdperk van de koude oorlog aanbeland. De hoofdfunctie van de bunker werd vanaf toen een commandopost voor het burgerlijke detectienet voor radioactiviteit.
Omdat we geen degelijke plannen hebben van wat de Duitse bezetter wijzigde aan de bunker, blijft het bij gissen. Wel is vrij duidelijk dat de bunker zoals hij nu kan teruggevonden worden (laatst officieel gebruikt door de Civiele Bescherming) heel wat verschillen vertoont met de originele Belgische bunker uit 1938. Het grote probleem blijft dus wel bepalen wat in opdracht van de Civiele Bescherming werd gewijzigd en wat door de Duitse bezetter. Wel duidelijk is dat er uit de periode van de Civiele bescherming plannen zouden bestaan (op het moment niet in mijn bezit), waarbij men de bunker in de lengte wou uitbreiden. Deze plannen hebben het echter (allicht omwille van de kostprijs) nooit gehaald. Wel is in deze periode de kazemat die vroeger als schuilplaats werd gebruikt en verbonden was aan het fameuze Chalet Suisse, inwendig aan de bunker gekoppeld. Het aansluiten van deze oude kazemat zal allicht een heel stuk goedkoper geweest zijn dan het alternatief van het bijbouwen van een ganse bijkomende achterbouw.
De bunker deed dienst voor de Civiele Bescherming totdat eind jaren '80 de Berlijnse muur viel. Hetzelfde moment viel ook meteen de dreiging uit het oostblok grotendeels weg. Hierdoor verloor de bunker opnieuw vrij snel zijn nut. Wel nog merkwaardig is dat de meest volledige plannen die men van de bunker kan vinden, plannen zijn uit 1988. Toch merkwaardig dat men zo kort voor de val van de Berlijnse muur nog zo intens bezig was de ganse structuur opnieuw te renoveren. Had men dan zelf tot die dag nog niets zien aankomen van de komende veranderingen in het Oostblok?
In 1993 werd de bunker grotendeels ontmanteld voor alles wat het militaire gedeelte aanging. Hij werd op dat moment officieel overgedragen aan de Stad Gent.
Tot de dag van vandaag is hij gebruikt (al betreft het enkel de bovenstructuur en niet de bunker zelf) door de Gentse Groendienst. Zij benutten trouwens ook het grootste gedeelte van andere oude militaire structuren in het park.
Ter info wil ik ook nog meedelen dat de antennemast aan het Chalet ook nog altijd effectief in gebruik is door de Civiele Bescherming.
Kort vergelijk tussen beide versies van de bunker (situatie 1944 ten opzichte van de toestand zoals gebruikt door de Civiele Bescherming).
|