Totaal vergeten Herdenkingsmonument te Oordegem toch eens beperkt in ere hersteld. (05/08/2013)

  • 6 september 1914
  • Om 7u30 trekt een Belgische verkennersgroep bestaande uit 7 cyclisten en 5 ruiters op richting Oordegem. Daar bemerken zij Duitse aanwezigheid in het centrum. Vanaf de molen van Oordegem zien ze een Duitse patrouille van ongeveer 40 man in het dorp zelf. Daarnaast wordt er ook een peloton Duitsers gezien die via de huidige Klinkaard Massemen probeert te bereiken. De Belgische patrouille vreest ingesloten te worden en keert zo snel mogelijk terug in de richting van het Strop.
  • Omwille van de terugkerende verkennersgroep vertrekt Kapitein Koning met een compagnie Jagers-Cyclisten in de richting van de Molen. Als ze daar aankomen, worden ze echter meteen onder vuur genomen en komen de Kapitein en nog 3 Jagers Cyclisten om.

Als webmaster vond ik het vervelend dat het monumentje totaal vergeten bleef naast de baan Gent-Aalst. Op 1/08/2013 heb ik dan ook beslist de lettertjes van het monument nog eens in het zwart te zetten zodat het monument opnieuw leesbaar werd en toch enigsinds hersteld werd in zijn eer. Totale kostprijs van de renovatie +/-8 €. Alhier het resultaat en de volledige tekst:

Les Chasseurs Eclaireurs de Gand a leurs Freres d'Armes

Le Regiment Reine Elisabeth de Bruxelles aux Chasseurs

  • Amedee Haumont
  • Jean Hubinger

La Compagnie des Chasseurs Cyclistes de Bruxelles a

  • Edmond Koning (Commandant)
  • Leon Esser (Chasseur)

Links: peloton Belgische verkenners - Rechts: Compagnie Jagers - Cyclisten (beide foto's Replica)

De tekst werd ontnomen als een onderdeeltje van een veel uitgebreider relaas van deze gevechten in het begin van WO I op Belgisch grondgebied. Het ganse verhaal op deze link.