Schijnheiligheid troef. In Roeselare verdwijnt binnenkort opnieuw een Duitse (vrij onbekende en aan de binnenzijde zelfs nog nooit geprospecteerde ) WO I - bunker. (01/10/2018)

Hoe schijnheilig kan men zijn. Te Roeselare staat al jaar en dag (ondertussen meer dan 100 jaar) een oude Duitse WO I bunker in de Magermerriestraat 11. Hij staat doelbewust totaal ontrokken aan het zicht tussen de het woonhuis en een stalling van een hoeve, volledig overgroeid met klimop.

In 2014 probeerde de eigenaar, Dhr Degryse Kristof, nog als bunkerminnende de aandacht van het nieuws te halen net omdat hij in zijn tuin met nog een Duitse WO I bunker stond (hoe hypocriet en mediageil kun je eigenlijk zijn).

Hieronder de link naar het oudere artikel in het Nieuwsblad van 12/08/2014:

We zijn amper 4 jaar verder, de herdenkingen overal ten lande lopen na 4 jaar ten einde en voor dezelfde bunker, wordt door dezelfde eigenaar een sloopvergunning aangevraagd en vlotjes zonder veel protest toegekend door de stad Roeselare.

Duitse WO I bunker, Magermerriestraat 11, Roeselare, binnenkort gesloopt

Foto: Google Streetview

Ook hier mag dus opnieuw de leegheid van een dienst Erfgoed blijken. De bunker is door hun diensten beschreven maar niet officieel beschermd. In hun eigen beschrijvend artikel meldt men zelfs de bunker nog nooit officieel aan de binnenzijde geprospecteerd te hebben?

Zoals altijd biedt zo een beschrijving geen enkele wettelijke bescherming en is die uiteindelijk evenveel waard dan eender welk artikeltje over een of andere structuur op deze website. Omdat dit structuurtje dus opnieuw niet effectief beschermd was, hebben zij dus geen enkele bevoegdheid om te zeggen dat hij al dan niet bewaard moet blijven en ligt deze verantwoordelijkheid volledig bij de Dienst Stedebouw en het Schepencollege van Roeselare. Daar is de kennis over dergelijke structuren zeer groot met bovenstaande conclusies tot gevolg.

Jammer genoeg heb ik deze scenario's al van enkele jaren geleden verkondigd. Men is overal zulke gektes aan het maken rond die WO I. Mensen die tot 4 jaar geleden met geen woord repten over die WO I, hebben ondertussen 4 jaar iedereen op de duur alle weken rond de oren geslagen met WO I herdenkingen van nuttig of niet nuttig tot lullig of prachtig uitgewerkt. Gevolg als je nu durft een dergelijke dreigende sloop aan te kondigen, is nog amper iemand geïnteresseerd en ook al deze organisatoren van zovele herdenkingen heb ik in dit geval niet gehoord om deze sloop te proberen verhinderen... Als ik dus de sloopvergunning lees, was www.bunkergordel.be de enige die ook maar enig protest tegen de sloop heeft ingediend. Waar zijn diensten zoals Simon Stevin,...

Dit is dus het resultaat dat hierdoor ondertussen wordt verkregen. Wees gerust, er zullen er de komende jaren nog heel wat in alle stilte verdwijnen.

Voor de geïnteresseerden, nu het kalf toch verzopen is, op deze link de volledige slopingsvergunning:

Het enige dat je kan hopen is dat het slopen serieus tegenvalt en het huis eerder zin heeft om het te begeven dan de bunker. Het zou niet de eerste zijn die blijft staan omdat ze hem niet gesloopt krijgen of omdat er in de directe omgeving meer scheuren in de huizen ontstaan dan in de bunker.

Hopelijk hebben de heren van het Schepencollege van Roeselare, de bijhorende dienst Stedebouw op Roeselare, de directe buren en de eigenaar hier wel degelijk rekening mee gehouden...

Hoe dan ook, In elk geval, weer een schandvlek erbij in België. Eenmaal gesloopt, komen ze niet meer terug.