Citadelpark Gent

Buskruitfabriek Cooppal Wetteren

Vliegvelden WO I Regio Gent

WO I Munitiepark Kwatrecht

De Dodendraad

De Hollandstellung - Duitse WO I bunkerlinie

Reichsschüle Flandern - SS-School Kwatrecht

Duitse Atlantic Wall Radarpost - Goldammer

WOI en II Munitiedepot De Ghellinck Zwijnaarde

Duitse gangen onder centrum Gent WOII

Schuilplaatsen voor havenarbeiders Gentse kanaalzone uit de koude oorlog

Het Fort van Eben Emael

KW-linie

WO I - Kwatrecht - Melle

18 daagse veldtocht gekoppeld aan TPG

Neergestorte B17 te Kwatrecht 19-09-1944

De bevrijding WO II van de regio rond TPG

Toestand Belgisch leger ten tijde van augustus 1914

Toestand Belgisch leger ten tijde van mei 1940

Gesneuveldenlijsten:

Contact en onbeantwoorde vragen

Media-aandacht

Copyright

Links


Chronologisch verloop van de 18 daagse veldtocht aan het bruggenhoofd Gent.

Hieronder vindt u een kort overzicht van de 18-daagse veldtocht zoals hij nog verder verliep nadat Bruggenhoofd Gent verlaten was, tot de capitulatie van Belgie op 28 mei 1940.

26 mei 1940.

Situatie op de ochtend van 26 mei 1940 uit België - Een officieel overzicht van de gebeurtenissen 1939-1940 - Ministerie van Buitenlandse zaken (1941). - p57.

Doordat de Britten hun laatste stellingen aansluitend met de Belgen tussen Menen en Wervik verlaten ontstaat er opnieuw een totaal onverdedigde zone die vrij gegeven wordt voor een Duitse doorbraak. Merkwaardig genoeg wordt het hiaat niet direct door de Duitse aanvallers benut. Deze blijven voorlopig hun volle kracht plaatsen op de eerder geslagen bres vanuit Bissegem richting Roeselare doorheen de stellingen van de 8e en de 9e Infanteriedivisie, langs het kanaal vanuit Ooigem naar Roeselare.

Situatie tussen Kortrijk en Wervik in de ochtend van 26/05/1940 door het wegtrekken van de Britten op het uiteinde van de Belgische stellingen langs de Leie (Bron: Mai 1940, La bataille de Belgique - M. Fouillien en J. Bouhon)

De verdediging van de IJzer was origineel in handen van de 15e Infanteriedivisie. Deze worden afgelost door totaal uitgeputte troepen. Men gaat zelfs hulptroepen (oudere troepen die origineel dienden voor hulptaken aan het hoofdleger) inschakelen. Deze troepen waren vaak zeer slecht tot soms zelfs niet bewapend. Zij krijgen artilleriesteun met 75 mm kanonnen. Vanaf 9 uur in de ochtend worden opnieuw zoals in WO I de sluizen opengezet zodanig dat de streek van de IJzer en de IJperlee, zij het beperkter dan tijdens WOI, onder water komen te staan. Door de vele overstromingsgebieden die ondertussen reeds in Noord Frankrijk waren gecreëerd zijn de waterstanden echter zodanig laag dat ook dit plan maar zeer traag kan uitgevoerd worden. Wel worden de respectievelijke gronden hierdoor opnieuw totaal onbereidbaar met tanks. Alle bruggen over de IJzer zijn opnieuw voorzien van springladingen om ze in nood in de lucht te laten vliegen.

Ook de Duitse doorbraak langs de Leie te Deinze breidt uit. Alleen ter hoogte van Vinkt worden de Duitsers door een gezamenlijke actie van de 1e Divisie Ardeense Jagers, in combinatie met de 5e Infanteriedivisie, zelfs deels teruggeslagen en in elk geval op hun posities vastgepind..

Situatie tussen Meigem en Deinze aan de Leie in de loop van 26/05/1940 (Bron: Mai 1940, La bataille de Belgique - M. Fouillien en J. Bouhon)

Ook ter hoogte van Adegem wordt via Eeklo een bres geslagen over het Schipdonkkanaal. Dit doorheen de stellingen van de 12e en 18e Infanteriedivisie.

Situatie aan het Schipdonkkanaal westkant van Eeklo waar de stellingen van 12e en 18 Infanteriedivisie het uiteindelijk ook begeven onder de Duitse druk in de loop van 26/05/1940 (Bron: Mai 1940, La bataille de Belgique - M. Fouillien en J. Bouhon)

Iets noordelijk naar de samenloop van Schipdonkkanaal en Leopoldkanaal ontstond vanaf de nooit totaal vernielde sasbrug van Balgerhoeke een doorbraak tussen de stellingen van de 18e en 17e Infanteriedivisie. Deze zone was trouwens aan de Belgische kant vrij sterk bebunkerd met oude Duitse WO I bunkers van de Hollandstellung. Deze werden bij het vertrek van de Belgen massaal door de Belgische genie opgeblazen om hergebruik in de toekomst door de nieuwe Duitse bezetters onmogelijk te maken. (Bron: Mai 1940, La bataille de Belgique - M. Fouillien en J. Bouhon)

Van Belgische kant zijn alle reserves behalve nog 2 regimenten Cyclisten opgebruikt. Deze bevinden zich op dat moment in de buurt van Maria-Aalter.

De doorbraak in Noord Frankrijk is niet meer te stoppen. Nu is ook de havenstad Calais gevallen en in Duitse handen. Ook de tot dan nog behouden Kanaal-lijn is ondertussen gevallen. De Duitse aanvaller is oppermachtig in het luchtruim wat de verdediging van stellingen ontzettend moeilijk maakt. Er vallen vele slachtoffers door bombardementen en beschietingen van stellingen uit de lucht.

Van Britse kant zet men alles op alles om zoveel mogelijk materiaal te recuperen naar Groot Brittannië vanuit Dunkerque.

Rond de middag meldt de Belgische militaire overheid aan Groot Brittannië en de Fransen geen reserves meer te hebben om nog bijkomende bressen te dichten. Ook zijn de troepen te vermoeid om nog een terugtocht tot achter de IJzer aan te kunnen. De Fransen beantwoorden deze noodkreet door hulp te geven door middel van twee zwak gemechaniseerde lichte divisies. De Britten verplaatsen 2 divisies die nog op reserve waren naar de meest noodzakelijke plaatsen.

Rond 18 uur komen de berichten binnen dat de Engelsen zich terugtrekken op de lijn Rijsel - Ieper.

Het Groot Hoofdkwartier van het Belgische Leger zal de ochtend nadien verhuizen naar Middelkerke.

Het Luikse fort van Tancrémont houdt nog altijd als enige stand.

De totale geallieerde situatie is hopeloos.

Situatie op 26 mei 1940, 's avonds. De Noord Franse situatie blijft vrij ongewijzigd. Enkel ten oosten van Arras gaat opnieuw terrein verloren.(Schets: De Achttiendaagse veldtocht - Ministerie van Landsverdediging)

Specifieke extern gebruikte bronnen:

  • Mai 1940 - La Bataille de Belgique - M. Fouillien et J. Bouhon
  • Een officieel overzicht van de gebeurtenissen 1939-1940 - Uitgegeven door Ministerie Buitenlandse zaken België te Londen in 1941
  • Mei 1940 - De 18-daagse veldtocht in woord en beeld - Peter Taghon - Lannoo 2010
Home Terug naar bovenkant pagina Vorige : 25 mei 1940 - De slag om de Leie Volgende : 27 mei 1940 - De Val van de Leiestelling