Citadelpark Gent

Buskruitfabriek Cooppal Wetteren

Vliegvelden WO I Regio Gent

WO I Munitiepark Kwatrecht

De Dodendraad

De Hollandstellung - Duitse WO I bunkerlinie

Reichsschüle Flandern - SS-School Kwatrecht

Duitse Atlantic Wall Radarpost - Goldammer

WOI en II Munitiedepot De Ghellinck Zwijnaarde

Duitse gangen onder centrum Gent WOII

Schuilplaatsen voor havenarbeiders Gentse kanaalzone uit de koude oorlog

Het Fort van Eben Emael

KW-linie

WO I - Kwatrecht - Melle

18 daagse veldtocht gekoppeld aan TPG

Neergestorte B17 te Kwatrecht 19-09-1944

De bevrijding WO II van de regio rond TPG

Toestand Belgisch leger ten tijde van augustus 1914

Toestand Belgisch leger ten tijde van mei 1940

Gesneuveldenlijsten:

Contact en onbeantwoorde vragen

Media-aandacht

Copyright

Links


Chronologisch verloop van de 18 daagse veldtocht aan het bruggenhoofd Gent.

Wat u hieronder chronologisch kunt lezen is een samenvatting van verslagen van de strijd en de voorbereidingen die plaats vonden aan Bruggenhoofd Gent tijdens de achttiendaagse veldtocht. Het is een samenraapsel van allerhande bestaande geschriften over de strijd. Onlogische opvolgingen werden er zoveel mogelijk uitgehaald want dezelfde verhalen afkomstig van verschillende bronnen bleken vaak tegenstrijdigheden te bevatten.

Op 13 mei 1940 zijn de Belgen en de geallieerden door het verlies van het Albertkanaal nog altijd aan het terugtrekken op de lijn Antwerpen - Givet (die onder andere de KW-linie bevat).

 

Maandag 13 mei 1940

Nederland. De Nederlandse troepen bevinden zich op dat moment in hun best verdedigde positie en dit ondervinden de Duitsers. Omdat de doorbraak niet meer loopt zoals voorheen, stellen ze de Nederlanders voor het alternatief. Dit omvat het vrijgeven van de Vesting Holland of zware beschietingen en bombardementen op 4 grote steden waaronder Rotterdam.

Het Franse 7e Leger probeert de lijn Bergen op Zoom - Loenhout - Sint Lenaarts - Gierle in de hand te houden. Dit bevindt zich dus grotendeels reeds op Belgisch grondgebied. Ze zijn de grip op het eerder bezette Nederlands grondgebied letterlijk volledig kwijt.

Lijn Antwerpen - Leuven. De Belgische troepen proberen nog voor de strijd ook daar losbarst hun stellingen te optimaliseren. On de strijd hier nog wat uit te stellen, worden er door het Cavaleriekorps (2e Regiment Gidsen en 1e en 2e Regiment Cyclisten) zware achterhoede gevechten gevoerd te Tienen en te Halen in hun verdediging van de Gete.

07:00

Lijn Namen - Givet. Te Houx breken de Duitsers door de stellingen van het 9e Franse Leger die nog amper waren opgesteld en dus zeker nog niet klaar voor een dergelijke confrontatie. De Duitsers breken hier door in de vallei van de Maas tussen Yvoir en Givet.

17:00

Lijn Namen - Givet. Ook het front van het 2e Franse Leger krijgt het zwaar te verduren. De Duitsers breken ook hier door gesteund door zware artillerie en massale luchtaanvallen. Een geweldige massa van Duitse gepantserde voertuigen breekt door tot aan het Franse Sedan. Er is dus een eerste zware bres geslagen in de hoofdstelling tussen Antwerpen - Namen - Givet.

Duitse pantsers snijden veel vlotter dan gedacht door de ondringbaar beschouwde Belgische Ardennen (Foto: Replica)

20:00

Gent. De stad ondergaat zijn eerste echte luchtbombardement door middel van drie laagvliegende Duitse bommenwerpers. Er is Belgisch afweergeschut nog voor de alarmsirenes afgaan. Het Gentse leven valt plots totaal stil. Verschillende huizen storten in en her en der onstaan branden. Er vallen verschillende doden. Tijdens de bluswerken volgt een tweede, minder erg bombardement.

's Avonds.

Gete-stelling. Er zijn vrij hevige contacten aan deze stelling. Deze zijn in die mate dat de troepen die deze vertraging dienden uit te voeren nog amper zelf zullen weten vlot terug te trekken tot op de KW-linie. Bijkomend ondervinden zij hierbij nog eens last van te vroeg opgeblazen bruggen, ditmaal over de Dijle te Wijgmaal en Rotselaar.

Schets van de situatie aan de KW-linie in opbouw de avond van 13 mei 1940 : Boek Mai 1940 - La Bataille de Belgique - M. Fouillien et J. Bouhon

Situatie op 13 mei 1940 's avonds. De frontlijn heeft zich totaal verplaatst naar de lijn Antwerpen - Namen - Givet. Oostelijk houden binnen bezet gebied, de forten van Luik nog allen individueel stand. (Schets: De Achttiendaagse veldtocht - Ministerie van Landsverdediging)

Specifieke extern gebruikte bronnen:

  • Mai 1940 - La Bataille de Belgique - M. Fouillien et J. Bouhon
  • Een officieel overzicht van de gebeurtenissen 1939-1940 - Uitgegeven door Ministerie Buitenlandse zaken België te Londen in 1941
  • Mei 1940 - De 18-daagse veldtocht in woord en beeld - Peter Taghon - Lannoo 2010
Home Terug naar bovenkant pagina Vorige: 12 mei 1940 Volgende: 14 mei 1940