AV-bunkers, vooruitgeschoven bunkers (16 bunkers)

Klik op de kleine fotootjes voor de detailfiches.

Het gebruik van vooruitgeschoven bunkers vindt men enkel in het stuk tussen Schelde en Schelde (Semmerzake tot Kwatrecht). Dit heeft te maken met het terrein dat aan de andere kant van de Schelde vlakker is en daar dan ook de noodzaak niet creëert voor het zetten van vooruitgeschoven bunkers.

De vooruitgeschoven bunkers vindt men net zoals de voorliniebunkers enkel terug tussen de steunpunten en weerstandsnesten. Ter plaatse in de steunpunten en weerstandsnesten wordt hun taak overgenomen door de voorliniebunkers van deze stellingen zelf.

Omdat de vooruitgeschoven bunkers nog eens te meer vergeleken met de voorliniebunkers, direct in contact komen met vijandelijke troepen treft men hier vooral zwaardere types van bunkers aan. Meestal zijn het minimum tweekamers mitrailleurbunkers. Vaak nog voorzien van een koepel. Er zijn er zelfs enkele met een ruimte voor een 47mm mobiel kanon.

 

 
av1
Av1
av2
Av2
av3
Av3
av4
Av4
 
 
av5
Av5
av6
Av6
av7
Av7
av8
Av8
 
 
av9
Av9
av10
Av10
av11
Av11
av12
Av12
 
 
av13
Av13
av14
Av14
av15
Av15
av16
Av16
 

Op onderstaande links kan u de voorlinie (inclusief deze vooruitgeschoven bunkers) duidelijk gesitueerd zien op luchtfoto's van Google Earth.

De Vooruitgeschoven voorliniebunkers (Av-bunkers):

De statistiek van de bunkers vooruitgeschoven op de voorlinie zit mee verwerkt in de statistiek van de voorlinie.