a24
 
Bunkernummer
A24
Oud Bunkernummer
FM17
Lokatie
Munte
Toegankelijkheid
Bunker maakt deel uit van het Merelbeekse vleermuizenproject. Hij is hierdoor volledig afgesloten.
Aantal kamers
2 achteraan verbonden kamers en een sas
Aantal schietgaten
2
Type geschut
2 x MI
Bijhorende vuurrichting
Zuidwesten

Korte beschrijving van de bunker

 • Uitwendige kenmerken.
 • De hoeken zijn afgewerkt met baksteen en het geheel is gecementeerd.
 • De beide schietgaten waren afgesloten met elk 2 luiken in verzinkt plaatijzer. Op dit plaatijzer waren houten ramen gekleefd. Dit waren luiken van elk 0.50m x 1.40m (BXH) in Noors Rode den en openend in 2 richtingen.
 • Op de rechter zijkant had de bunker een vals raam. Dit bestond uit een houten plaat in Rode Noorse den van 0.80m x 1.00m (BxH) waarop een houten frame van een raam was aangebracht.
 • Enkel op de rechter kant is nog een vals raam aangebracht.
 • De dakstructuur werd uitgewerkt in Rode Noorse den als een zadeldak. Ook het sas had een bijkomend zadeldakje aansluitend op de hoofdstructuur.
 • Dit dak werd dan bedekt met rode Boomse pannen.
 • De toegangsput voor het eigenlijke toegangssas was afgesloten met een metalen valluik van 0.90m x 0.80m.
 • Voor men het eigenlijke toegangssas kon betreden diende men nog met stijgijzers (geen trap zoals in het bestek beschreven) 1.20m te dalen tot het niveau van de bunker.
 • In het toegangssas werd een sterfputje voorzien.
 • Het geheel had dan ook het uitzicht van een klein huisje in het veld.
 • Structuur.
 • 2 achteraan verbonden kamers en een sas.
 • Elke kamer is voorzien voor het opstellen van een mitrailleur.
 • Opmerkingen.
 • Het is een voorliniebunker tussen Muntekouter en Betsberg tussen AV4 (640 m) en AV5 (465 m). Hij staat in hoek opgesteld met AV4 zodat ze beiden een beter gezichtsveld en vuurbereik hebben. Ze staan onderling wel vrij ver uit elkaar.
 • De bunker was naast de opstelling van Maximmitrailleurs ook voorzien voor de opstelling van Hotchkiss- en Coltmitrailleurs.
 • De bunker staat grote delen van het jaar volledig onder water.
 • Hij heeft op één kant nog restanten van zijn originele puntgevel.
 • De bunker heeft geen echte sporen van strijd op één kogelinslag na op de achterkant van het toegangssas (komende van de kasseiweg Asselkouter). Mogelijks een projectiel uit één van de schermutselingen in de buurt in mei 1940.
 • Het bunkertje was volledig vrij maar is eind 2008 door natuurpunt ingericht als vleermuizenverblijf. Gelieve respect op te brengen voor dit project en het bunkertje niet te proberen betreden. Voor meer info over het bunkertje mag u altijd contact opnemen met info@bunkergordel.be
 • Meer info over het vleermuizenproject aan Bruggenhoofd Gent.
 • Het bunkertje werd echter in het voorjaar van 2010 het slachtoffer van een Gijzenzeels prestigeproject dat moest doorgaan voor een reconstructie van een bunker. Deze origineel vrij intakte bunker werd namelijk, niet alleen betreden terwijl hij in feite privé-eigendom was en afgesloten, maar werd daarbij nog eens bestolen van één van zijn twee nog aanwezige chardomes. Hierdoor blijft heden een vrij intakte bunker over met één ontbrekend chardome. Het ontvreemde chardome is heden terug te vinden in de bunker A36 te Gijzenzele. Meer details vindt u ook terug op de bunkerfiche van de bunker A36.
 • Op basis van de hoeveelheden toegepast binnen de bouwproject A en B voor gelijkaardige bunkertjes, gecombineerd met de toegepaste basisprijzen zoals in het bestek van bouwproject F terug te vinden, werd een eerste benaderende prijs bepaald voor elk van de bunkertjes. Deze detailprijzen werden daarna herrekent via de regel van 3 op basis van de werkelijke projectprijs zoals terug te vinden in het bestek en de totaalprijs zoals zelf op basis van de gemaakte veronderstellingen, bekomen. Op die wijze moet dit bunkertje ongeveer 65.087,44 Bef gekost hebben.
 • Als men hier nog eens een aantal zaken gaat bijtellen die niet dienden ingecalculeerd te worden door de bouwfirma's maar rechtstreeks werden aangeschaft door de militaire overheid zoals bv chardomes, koepels, ventillatoren,... moet de totale kostprijs ongeveer op 65.587,44 Bef hebben gelegen.
 • Ter info: 1 BEF in 1934 komt ongeveer overeenkomt met een bedrag van 74 BEF (1.84€) in 2013, een "factor 74" dus.

Routebeschrijving om deze bunker te vinden

 • De bunker ligt op het kruispunt van 4 veldwegeltjes die allen als naam Asselkouter hebben. Als men komt van de lichte helling in kasseien ligt hij op de linker achterhoek van een weiland, een vijftigtal meter verwijderd van de weg.
Bijhorende foto's
Origineel plannetje van deze bunker. Het plannetje vertoont grote gelijkenissen met dit van de bunker A23.
a24

Doorsnede AB bij bovenstaand grondplan. Hier ziet men iets interessants dat men vaak nog terugvindt bij bunkers die nogal sterk in het landschap zitten ingewerkt.

Volgens dit plan had de bunker geen houten camouflagedeur. Buiten de traliedeur bezat de bunker wel een tweede kleiner deurtje op de schets aangeduid met "VO". Daarnaast bezat de bunker nog een metalen valluik om zo de toegangskuil te kunnen openen. Zoals u ziet moest eerst het kleine bijkomende luik "VO" geopend worden om dan het valluik te kunnen openen. Pas dan bereikte men de traliedeur die gold als eerste officiële toegangsdeur tot de bunker.

Doorsnede CD bij grondplan.

Dit is ook zo een van die bunkertjes dat in de laatste tientallen jaren nog nauwelijks veranderd is van uitzicht. Hier een foto van dit bunkertje in 1995. (Foto: Collectie G. De Jong - Simon Stevin Stichting)

bunkertje op Asselkouter Guido De Jong

Hetzelfde bunkertje zo een vijftal jaren later, anno 2000. De restant van het puntgeveltje op de linker kant blijft halsstarrig stand houden. (Foto: Collectie De Muntenaar)

Vanaf hier enkele beelden zoals we het bunkertje recentelijk meer kennen, gezien vanaf de Asselkouter. Een ondertussen vertrouwd beeld in het weiland. De foto's dateren van 2006.

zicht bunkertje vanaf Asselkouter Munte
Vooraanzicht op de bunker. Enkel het uitgemetste en gecementeerde hoekje links vooraan heeft het uiteindelijk na vele jaren begeven en is tegen de vlakte gegaan.
a24
Linker zijkant met restant van puntgevel.
tete de pont de gand bruggenhoofd gent bunkers
Achteraanzicht en rechter zijkant van de bunker met de restanten van een vals raam.
a24
Zeer merkwaardig is dat dit bunkertje dat eigenlijk nooit echt in het echte strijdtoneel heeft gelegen toch wel mogelijks een spoor draagt van mei 1940. Op de achterkant van het toegangssas vindt men namelijk deze kogelinslag terug.
Het toegangssas van de bunker dat normaal gezien ook voorzien is van klimijzers om te betreden. De bunker was vrij toegankelijk maar hij staat grote gedeelten van het jaar onder water.
a24

Ondertussen is dit sinds eind 2008 één van de bunkertjes op Munte dat is ingericht als vleermuizenverblijf. Gelieve de bunkertjes dan ook niet te proberen betreden. Indien u er meer info of foto's van wenst, mag u mij altijd via de website contacteren.

Het linker schietgat van deze bunker anno 2006 voor het ontvreemden van het chardome.

Binnenzicht door hetzelfde schietgat anno 2010 met enige merkbare verschil, het verdwenen chardome.

Binnenzicht met als enige grote ontbrekend object, het verdwenen chardome.

Op deze foto ziet u nog duidelijk de restanten van de afgezaagde pootjes van het verdwenen chardome. Deze zijn afgezaagd net boven het wateroppervlak. Dit verklaart ook van de eerste keer waarom het desbetreffende chardome in Gijzenzele in feite veel te laag is. Het is maar een kwestie dat sommige mensen toch een echt chardome kunnen onderscheiden van een nagemaakt. Dit verstop je niet onder een laagje grijze verf.

Achterwand tweede mitrailleurkamer. Aan de muur hangen enkele stenen die mogelijks kunnen dienen als schuilplaats voor vleermuizen.

De gegalvaniseerde golfplaten hangen nog altijd zonder enig spatje roest na 70 jaar piekfijn te blinken in deze bunker die al jaren continu onder water staat.

Vermoedelijk was de interesse in dit tweede chardome voor de vrienden uit Gijzenzele iets kleiner. Het gestoelte is zwaar aangetast door roest aan zijn poten en daarom allicht niet meer zo interessant. Jammer genoeg is hierdoor dus wel elders nog een tweede chardome ontvreemd. Dit heb ik tot de dag van vandaag nog altijd niet kunnen lokaliseren. Alle informatie blijft dan ook zeker welkom om ons vennootschap te Gijzenzele het vuur verder aan de schenen te kunnen leggen (info@bunkergordel.be).

Mooie sfeerfoto van het bunkertje anno 2010. Het bunkertje had net zoals Av4 een geweldig zicht over de omliggende lager gelegen kouters van Munte. (Foto: Collectie David Vervust).

 
Vorige (A23)
Vorige (A23)
Volgende (A25)
Volgende (AV4)