as5
 
Bunkernummer
As5
Oud Bunkernummer
CA3
Lokatie
Astene
Toegankelijkheid
Bunker is volledig vrij. Hij staat wel op privéterrein.
Aantal kamers
2 achteraan verbonden kamers en een sas
Aantal schietgaten
2
Type geschut
2 x MI
Bijhorende vuurrichting
West - Noordwesten

Korte beschrijving van de bunker

 • Uitwendige kenmerken.
 • De hoeken zijn afgewerkt met baksteen en het geheel is gecementeerd geweest met het motief van bakstenen.
 • Voor de beide schietgaten gecamoufleerd als valse ramen bevonden zich luiken in verzinkt plaatijzer met daarop een raam uitgewerkt in noors rood dennenhout. Elk luik was 0.50m x 1.40m groot. De luiken openden in twee richtingen.
 • Daarnaast bezat de bunker nog een vals raam op de linker zijkant en nog eens twee valse ramen op de achterkant van de bunker. Deze waren uitgewerkt in verzinkt plaatijzer met daarop een raam uitgewerkt in noors rood dennenhout. De ramen waren 1.00m x 1.40m groot.
 • Het bunkertje had een zadeldakje opgetrokken in rood dennenhout. De dakbedekking bestond uit rode Boomse dakpannen.
 • Om het bunkertje te betreden was het toegangssas voorzien van enkele in beton gegoten treden. Beneden in dit sas was een sterfputje voorzien.
 • De originele haag links van de bunker moest ten allen tijde behouden blijven.
 • De bunker had het uitzicht van een woning (bijgebouw) bij een boerderij.
 • Structuur.
 • Twee achteraan verbonden kamers.
 • Elke kamer voorzien voor het opstellen van een mitrailleur.
 • Opmerkingen.
 • De bunker staat in de voorlinie van steunpunt Astene, tussen As2 (335 m) en As6 (140 m). Hij krijgt langs achter dekking van de twee commandobunkers op het steunpunt, namelijk As4 (330 m) en As8 (235m).
 • Naast de standaardvoorziene Maximmitrailleurs was deze bunker ook voorzien voor de opstelling van Hotchkiss- of Coltmitrailleurs.
 • De bunker staat heden midden in een kleine paardenweide tussen de huizen van Astene en er is dan ook een bijkomend stukje paardestal tegenaan gebouwd.
 • Door de aanbouw van de stal is de bunker aan de binnenkant enorm stoffig.
 • Op basis van de hoeveelheden toegepast binnen de bouwproject A en B voor gelijkaardige bunkertjes, gecombineerd met de toegepaste basisprijzen zoals in het bestek van bouwproject C terug te vinden, werd een eerste benaderende prijs bepaald voor elk van de bunkertjes. Deze detailprijzen werden daarna herrekent via de regel van 3 op basis van de werkelijke projectprijs zoals terug te vinden in het bestek en de totaalprijs zoals zelf op basis van de gemaakte veronderstellingen, bekomen. Op die wijze moet dit bunkertje ongeveer 57.665,58 Bef gekost hebben.
 • Als men hier nog eens een aantal zaken gaat bijtellen die niet dienden ingecalculeerd te worden door de bouwfirma's maar rechtstreeks werden aangeschaft door de militaire overheid zoals bv chardomes, koepels, ventillatoren,... moet de totale kostprijs ongeveer op 58.165,58 Bef hebben gelegen.
 • Ter info: 1 BEF in 1934 komt ongeveer overeenkomt met een bedrag van 74 BEF (1.84€) in 2013, een "factor 74" dus.

Routebeschrijving om deze bunker te vinden

 • De bunker ligt in een kleine paardenweide op de linker kant van de Achterstraat, komende van de Pontstraat. De weide is meestal bevolkt door een paard en is dus niet vrij toegankelijk. Hij is vrij goed te bekijken vanaf de straat.
 • Het eigenlijk bunkertje ligt dus wel volledig op privéterrein en kan alleen van dichterbij bezichtigd worden mits toestemming van de eigenaar. Respecteer de privacy aub.
Bijhorende foto's
Origineel grondplan van deze bunker.
as5
Doorsnede AB bij bovenstaand grondplan.
Doorsnede CD bij hetzelfde grondplan.
Zicht op het bunkertje in 1995. Het bunkertje stond toen nog volledig vrij. De weide werd gebruikt als schapenweide. (Foto: Collectie G. De Jong - Simon Stevin Stichting)
Vooraanzicht uit dezelfde periode. (Foto: Collectie G. De Jong - Simon Stevin Stichting)
vooraanzicht bunker As5 in 1995 collectie Guido De Jong
Zicht op hetzelfde bunkertje anno 2006. Achteraan is een stalletje voor een paard aangebouwd. De linker uitgemetste hoek is wat verder afgetakeld met de tijd.
as5
Linker zijkant van de bunker met de aangebouwde paardenstal.
bunker met aangebouwde stal
Zijaanzicht rechts en de achterkant van het sas met nog een van de vele valse ramen.
Fraaie sfeerfoto op deze bunker met aangebouwde paardenstal. De foto dateert uit 2010. (Foto: Oswald Pauwels)
Oswald Pauwels
Vooraanzicht anno 2011 van deze toch nog fraaie bunker qua buitenuitzicht, al was het maar omwille van de vele valse ramen en het fijne baksteenmotief.
Achteraanzicht met de stal.
Binnenzicht van het stalletje, ditmaal zonder het paard.
Nog een weinig opvallend vals raam aan de achterkant van de linker mintrailleurkamer, aan de binnenkant van de stal. Dit valse raam is wel in vrij slechte staat.
Vrijgemaakte toegang van de bunker. Deze zit in normale omstandigheden steeds verborgen achter een houten plaat.
Binnenkant van het toegangssas. De bunker is vrij rommelig aan de binnenkant. Doordat het overal binnenin hooi verspreid ligt, is het geheel zeer stoffig en vooral erg vol met webben en stofnetten.
Binnenzicht van de rechter mitrailleurkamer. Dit is de kamer meteen achter het toegangssas. In deze steekt heel wat rommel.
Achtermuur van de bunker. Het ijzerwerk werd in deze bunker eveneens grotendeels verwijderd.
Binnenzicht linker mitrailleurkamer.