se8
 
Bunkernummer
Se8
Oud Bunkernummer
ES8
Lokatie
Semmerzake
Project
8
Aantal kamers
2 achteraan onderling verbonden kamers en een sas
Aantal schietgaten
1

Type geschut

1 x MI

Bijhorende vuurrichting

westen

Korte beschrijving van de bunker

 • Uitwendige kenmerken.
 • Origineel volledig ommuurd met baksteen.
 • Het bunkertje had het uitzicht van een gemetst stalletje met een zadeldak in rode Boomse pannen erop. De wanden vertonen nergens restanten van nog extra valse ramen buiten het enige schietgat van de bunker.
 • Origineel zat hij grotendeels verborgen achter een haag met daarin een dubbel hek.
 • Structuur.
 • De bunker bestaat uit twee kamers die achteraan met elkaar verbonden zijn en een toegangssas.
 • De bunker heeft echter maar één schietgat in de tweede kamer.
 • Nog merkwaardig bij deze bunker is dat de kamer met het schietgat dieper is dan de commandokamer zonder schietgat zodat langs de buitenkant de kamer met schietgat iets verder naar buiten uitsteekt.
 • Opmerkingen.
 • Het is een steunliniebunker op het steunpunt Semmerzake tussen Se2 (180 m) en de zware bunker Se9 (75 m). Hij gaf vermoedelijk rugdekking aan Se3 (160 m).
 • De bunker was standaard voorzien voor de opstelling van een Maximmitrailleur. Daarnaast was hij eveneens voorzien om een Browning FM30 te kunnen opstellen.
 • Het was een van de twee commandobunkertjes op steunpunt Semmerzake.
 • Er zijn geen directe sporen van strijd.
 • De bunker is volledig vrijgemaakt en wordt gebruikt als berghok.
 • Op basis van de hoeveelheden toegepast binnen de bouwproject A en B voor gelijkaardige bunkertjes, gecombineerd met de toegepaste basisprijzen zoals in het bestek van bouwproject E terug te vinden, werd een eerste benaderende prijs bepaald voor elk van de bunkertjes. Deze detailprijzen werden daarna herrekent via de regel van 3 op basis van de werkelijke projectprijs zoals terug te vinden in het bestek en de totaalprijs zoals zelf op basis van de gemaakte veronderstellingen, bekomen. Op die wijze moet dit bunkertje ongeveer 55.972,89 Bef gekost hebben.
 • Als men hier nog eens een aantal zaken gaat bijtellen die niet dienden ingecalculeerd te worden door de bouwfirma's maar rechtstreeks werden aangeschaft door de militaire overheid zoals bv chardomes, koepels, ventillatoren,... moet de totale kostprijs ongeveer op 56.222,89 Bef hebben gelegen.
 • Ter info: 1 BEF in 1934 komt ongeveer overeenkomt met een bedrag van 74 BEF (1.84€) in 2013, een "factor 74" dus.

Routebeschrijving om deze bunker te vinden

 • Volg de Opperweg komende van de Leenstraat. Op de hoek waar de weg afdraait naar links ligt deze bunker op de hoek links in de tuin van de laatste woning. U ziet duidelijk het toegangssas vanop de weg.
 • De bunker ligt volledig op privéterrein en kan alleen bezichtigd worden mits toestemming van de eigenaar van het betreffende woning. Respecteer de privacy aub.
Eigen beoordeling van de bunker

2/5

Vindbaarheid
goed
Bijhorende foto's
Origineel plannetje van dit bunkertje dat dus origineel ommuurd was met baksteen. Merk op dat er nergens sporen zijn van valse ramen behalve aan het enige aanwezige schietgat.
se8
Dwarsdoorsnede AB horende bij bovenstaand grondplan.
Langsdoorsnede CD. Deze loopt door de commandokamer en het toegangssas. Hierdoor is er op het plan niets van het schietgat te zien.
Tijdens een kantonnement van Belgische troepen aan het bruggenhoofd Gent te Semmerzake in 1938 bracht de toenmalige koningin Elisabeth een bezoek aan de militairen aldaar. U ziet de koningin volledig in het zwart achteraan in het midden. De vrouw in het gebloemde kleed rechts op de foto was Moeder Clemmen die instond voor het vertalingswerk voor de Franstalige koningin. Op de achtergrond ziet u nog een glimp van de nog volledig intakte bunker Se8. (Bron: Semmerzake - Antoine De Smet)
koninklijk bezoek bunkergordel bruggenhoofd Gent in 1938 te Semmerzake
Zicht op de achterkant met toegangssas van dit bunkertje anno 1995. (Foto: Collectie G. De Jong - Simon Stevin Stichting)
Het volledig kale betonnen uitzicht van de achterkant van de bunker. Praktisch alle sporen van de baksteencamouflage zijn bij deze bunker verdwenen. (Foto: Collectie G. De Jong - Simon Stevin Stichting)
Foto daterend uit 2006. Wijze waarop de meeste mensen dit bunkertje mogelijks al vele keren zijn voorbijgekomen zonder het zelfs op te merken op de hoek van deze straat.
Heden geeft hij het uitzicht van een haag. Nog weinig doet vermoeden dat dit een oude bunker is.
se8
Vooraanzicht gezien vanaf de hoofdweg door Semmerzake.
se8
Zicht op achterkant met vrijgemaakt toegangssas vanop de weg.
se8
Detail van het toegangssas. De bunker zit opnieuw ongeveer met een half niveau onder het maaiveld. Hierdoor zal hij origineel ook buiten het standaard hekje dat alle bunkers hadden, nog een extra camouflagedeur gehad hebben, op standaardhoogte met het maaiveld.
Binnenzicht in de minder diep ontworpen commandokamer. Deze wordt heden als stapelhok gebruikt en is daardoor niet echt goed meer fotografeerbaar.
Zicht op het enige schietgat van de bunker. In het schietgat zit nog altijd de houten blok waarop de derde poot van de Browning FM30 kon bevestigd worden.
Vooraanzicht van de bunker. Merk op dat de kamer met het schietgat, meest achteraan, wat vooruitsteekt op de commandokamer vooraan.
se8
Zicht op de kale betonnen muur aan de achterkant van de bunker. Deze foto is genomen vanaf het terrein van het schooltje.
Ingezoomd detail van hetzelfde bunkertje.
 
Vorige (Se7)
Vorige (Se7)
Volgende (Se9)
Volgende (Se9)