Beschrijving van bruggenhoofd Gent.

Gedetailleerde beschrijving van de bunkers en hun bewapening.

Een overzicht van enkele steeds terugkomende zaken. Hieronder het tussenluik tussen de twee verdiepingen bij de tweeverdiepsbunkers.

Enkele terugkomende specifieke details van de bunkertjes.

Het tussenluik bij de tweeverdiepsbunkers.

Slechts vier bunkers aan Bruggenhoofd Gent waren tweeverdiepsbunkers.

Bij deze bunkers vond men dit soort luik en trap terug om van de onderste naar de bovenste verdieping te geraken. Op de benedenverdieping was een metalen gegalvaniseerde trap tegen de muur bevestigd. Dan kwam men aan een metalen vierkantige opening in het plafond van amper 60 cm op 60 cm. Origineel was dit afgesloten met een houten dekselplaat. De bovenkant had men twee ijzeren handvaten in de wand voorzien om het bovenkomen door het gat iets te vergemakkelijken..

Details van deze constructie in bunker B46 (gesloopt in 2010)

Tot 2010 stond er een pareltje van een 2-verdiepsbunker langs de Schelde te Melle. Dit bunkertje had eigenlijk nooit gesloopt moeten worden want de enige reden waarom het werd gesloopt is de heraanleg van een fietspad op de dijk te Melle...

In dit bunkertje was bovenstaande infrastructuur nog in perfecte staat aanwezig. Enkel het houten tussenluik was verdwenen. De trap werd door mijzelf nog gebruik om deze foto's te maken.

Details van deze constructie in bunker A30

Bij de bunker A30 te Moortsele vind je deze constructie ook terug. Alleen is die bunker vrij grondig ontdaan van al zijn origineel ijzerwerk terwijl B46 enorm intact was.

Links het trapgat naar de bovenliggende kanonkamer - Rechts hetzelfde luik vanuit de kanonkamer. Al het bij B46 nog aanwezige ijzerwerk is hier in de Duitse bezettingsperiode weggehaald.

Originele plannen: Koninklijk Legerarchief - De Moskou-archieven