Wat voorafging aan de loop van de Hollandstelling is voor zowel de voorlijn als de hoofdstelling te zoeken op grondgebied Eeklo. |
De Hollandstellung - Inventarisatie van deze bunkerlinie op grondgebied Lembeke.
Alleen al op grondgebied Lembeke stonden er origineel 41 bunkers. Je vond er net zoals op Eeklo zowel de voorlijn terug als de hoofdstelling. Alleen is er van deze voorlijn heden ten dage niets meer terug te vinden. Een laatste structuur die er nog deel van uitmaakte werd in 2011 gesloopt. Lembeke kent nog zeer fraaie zones maar jammer genoeg is er ook hier net zoals op Eeklo serieus huis gehouden in de bunkers en zijn heel wat fraaie gevalletjes gesloopt. Sommigen totaal zinloos. Net zoals er een grote opruimingsactie plaats vond op Eeklo eind jaren 50, meer specifiek in 1959 en 1960, gebeurde een gelijkaardige slopingsronde op Lembeke. Op die manier zijn rond dezelfde periode ook hier zeker een achttal bunkers gesloopt. Ook hier werden deze 8 bunkers op kosten van Lembeke gesloopt als de eigenaars dit wensten. Allicht heeft het feit dat Lembeke nog sterker bebost was, er voor gezorgd dat er toch nog heel wat meer bunkers deze slopingsronde overleefden.
De Voorlijn sluit direct aan bij waar deze eindigde op grondgebied te Eeklo. Wel is de voorlijn zeker nooit zo sterk uitgebouwd geweest op Lembeke dan dat ze dit was op grondgebied Eeklo. Aansluitend op de laatste bunker op Bus te Eeklo stonden de eerstvolgende bunkers hier tussen de Koeistraat en de Vrombautstraat. Daarna boog de lijn opnieuw zuidoostelijk af doorheen de velden tot in de Vaartstraat. Daarna was er nog een structuur op de Kerkstraat en de Kaprijkestraat. Daarna zitten we al op grondgebied Oosteeklo ter hoogte van de Westakkerstraat.
De hoofdlijn sluit direct aan op grondgebied Lembeke waar de laatste bunkers op Eeklo stonden, namelijk ter hoogte van de Oostveldstraat die op grondgebied Lembeke de Eeklostraat wordt. Deze hoofdweg vormt daar de noordzijde van de hoofdstelling. De Zuidelijke begrenzing wordt gevormd door de Antwerpse Heirweg. Eenmaal vanaf de rotonde op Oostveld wordt de noordelijke zijde van de linie zo goed als gevormd door de Ledestraat. De Zuidkant wordt dan gevormd door een heden nog altijd onverhard gedeelte van de Antwerpse Heirweg. De hoofdlijn loopt hier wel degelijk vrij breed uit, allicht om het beboste gebied van destijds verdedigbaar te houden. Daarna blijft de hoofdstelling oostelijk lopen doorheen de bossen tot door het huidige kampingdomein Malpertuus. Daarna kruist ze de Gentweg om nogmaal door een bosrijk gebied te trekken en dan aan de oostkant van ditzelfde bos voor het laatst op grondgebied Lembeke vrij massaal op te duiken in de velden. Al vrij snel zit men dan echter op grondgebied Oosteeklo.
Omdat de eigen telling uit het boek "De Hollandstellung" van Hans Sakkers zeker niet de volledige lijn onderzocht, is de telling die daar in terug te vinden is, ook zeer irrelevant om als referentie te gebruiken, wat dan ook niet is gebeurd. Wel zijn de vermelde locaties uit het boek mee opgenomen in de eigen zoektocht.
In de inventarisatie uit 1921 werden op Lembeke in totaal niet minder dan 41 bunkers vastgesteld. Men kon dus wel letterlijk zeggen dat ook Lembeke meer dan goed voorzien werd. Dit waren allemaal bunkers gebouwd door de Duitse landmacht met de specifieke betonstenen. Bij de herhaling van deze telling in 1935 was de situatie nog identiek. Men sprak toen van 9 voorpostbunkers, 11 manschappenbunkers, 14 waarnemingsbunkers en 7 mitrailleurbunkers.
Bij de eigen inventarisatie van 2018 wordt veel minder de nadruk gelegd om zoveel verschillende types te beduiden. Dit is ook meestal zeer moeilijk omdat je altijd bij bunkertypes uitkomt die niet 100% het ene zijn maar ook niet 100% het andere. Zelf houd ik niet zo van dat overdreven hokjesdenken. Er konden nog 19 structuren worden teruggevonden. Daarnaast zijn er nog van 3 andere bunkers restanten terug te vinden. Van deze 19 nog teruggevonden structuren waren er 12 Manschappenbunkers, 2 Observatie-Manschappenbunkers en 5 mitrailleurbunkers.
Hieronder alvast de situatie van structuren door www.bunkergordel.be teruggevonden, Mocht u er meer info over kunnen geven over ontbrekende zaken, aarzel niet dit door te geven op info@bunkergordel.be. Weet dat aanvullende details over bunkers aangeduid met cirkeltjes omdat de 100% exacte locatie mij ontbreekt, zeker ook altijd welkom zijn.
Elk aangeduid bunkertje werd informatief van een eigen veronderstelde indeling voorzien omdat de oude reeds bestaande indelingen vrij onlogisch zijn en er blijkbaar types worden uitgevonden bij de vleet zonder dat ze soms nog van elkaar onderscheidbaar zijn. Er zullen later nog gedetailleerde bunkerfiches worden toegevoegd van de bunkertjes die tijdens de zoektocht ook in de mate van het mogelijke in detail gefotografeerd worden.
Alle onderstaande luchtfoto's zijn afkomstig van Google Earth.
De teruggevonden locaties werden om de deze telling iets visueler te maken van een aparte kleur voorzien. Deze kleuren werden toegepast op onderstaande foto's:
- Nog bestaande Hollandstellung bunkers - Lichtblauw
- Structuren die in dezelfde regio zijn opgetrokken maar geen deel uitmaken van de Hollandstellung - Geel. (Geel)
- Gekende gesloopte structuren - Rood
- Hollandstellung bunkers reeds vermeld op vorige foto's - Oranje.
Indien de locaties zo goed als correct gekend zijn, zullen de structuren aangeduid worden met een stip in bovengemelde kleur. Indien enkel ongeveer de locatie gekend is, zal dit gebeuren met een cirkeltje in de gemelde kleuren. Ook de grootte van de cirkel zal afhangen van de mate van onduidelijkheid van de te localiseren zone.
Om het intern wat overzichtelijk te maken werd een interne nummering toegepast die niets vandoen heeft met eerder gemaakte en bestaande tellingen van her en der uit het verleden. Het is gewoon een eigen vorm van telling per gemeente. Ga er dan vooral ook alvast niet meer achter zoeken.
De loop van de Hollandstellung in grote lijnen op een kaart van Lembeke
|