Algemene beschrijving Hollandstellung

Knokke Heist - Westkapelle - Lapscheure - Moerkerke - Middelburg - Maldegem - Sint Laureins- Adegem - Eeklo - Lembeke - Oosteeklo - Ertvelde - Kluizen - Gent - Assenede - Sint Kruis Winkel - Mendonk - Zaffelare - Eksaarde - Moerbeke Waas - Sinaai - Kemzeke - Stekene - Sint Gillis Waas - Vrasene

Structuren WO II in directe omgeving Hollandstellung (Zweitestellung): Knokke Heist - Maldegem - Sint Laureins- Philippine (NL) - Sas Van Gent (NL) - Sluiskil (NL)

De Duitse Zweitestellung - Inventarisatie van deze bunkerlinie (aanvulling op vroegere WO I Hollandstellung) op Nederlands grondgebied.

Het mag meteen raar zijn dat er zou sprake zijn van Duitse bunkers uit WO I op Nederlands grondgebied gezien Nederland tijdens WO I neutraal was en de Hollandstellung net werd gebouwd om te verhinderen dat een tweede geallieerd front zou ontstaan vanuit Nederland. Men vindt er dan ook in geen geval bunkers die deel zouden uitmaken van de originele Duitse WO I Hollandstellung terug.

Merkwaardig genoeg vindt men er wel structuren die allicht aansluiten bij de eerder reeds gemelde structuren van de Duitse Zweitestellung. Dit was een uitbreiding op de eerder gebouwde Hollandstellung, opgetrokken en in gebruik genomen met allicht nog een aantal bunkers van de oude Hollandstellung tijdens WO II door de Duitse bezetter. Van deze structuren worden er bij deze inventarisatie heel wat gemeld ter hoogte van Maldegem (Strobrugge) en ook nog ter hoogte van Sint Laureins (tussen Watervliet en Bentille). Zo goed als aansluitend bij deze structuren kan men er ook nog enkele vinden op Nederlands grondgebied, vrij kort bij de Belgisch-Nederlandse grens. De structuur op Philippine en deze op Sas Van Gent zullen zo goed als zeker aanvullingen zijn. Deze op Sluiskil vallen te betwijfelen. Mocht u er meer detail over weten, is het in elk geval leuk als latere aanvulling op de website. In elk geval zijn het leuke structuren om eens nader te bekijken en op deze manier zijn ze in elk geval ook uit hun anonimiteit te gehaald.

Teruggevonden structuren, mogelijks deel uitmakend van de Zweitestellung op grondgebied Nederland

1. Observatie en mitrailleurpost Zweitestellung - Philippine - Olmendijkweg

2. Observatie en mitrailleurpost Zweitestellung - Sas Van Gent - Kleine Sint Albertsdijk

3. Manschappenbunker mogelijks van de Zweitestellung - Sluiskil - Kruisweg tegen grote weg in dijk.
4. Manschappenbunker mogelijks van de Zweitestellung - Sluiskil - Kruisweg tegen kouter.

Als uzelf nog aanvullingen of correcties weet ten opzichte van bovenstaande reeks structuren op grondgebied Nederland die deel zouden kunnen uitmaken van deze Zweitestellung, gelieve dit dan door te geven, zodat toch eindelijk eens een volledige inventarisatie van wat nog van deze linies bestaat zou gekomen kunnen worden. Gelieve in dat geval te mailen op info@bunkergordel.be. Alvast bedankt voor uw medewerking.