b1
 
Bunkernummer
B1
Oud Bunkernummer
CA19
Lokatie
Astene
Toegankelijkheid
Bunker is volledig vrij maar op privéterrein gelegen
Aantal kamers
1 kamer en sas
Aantal schietgaten
1
Type geschut
1 x MI
Bijhorende vuurrichting
westen

Korte beschrijving van de bunker

  • Uitwendige kenmerken.
  • Eerst zijn de hoeken afgewerkt met baksteen, het geheel is gecementeerd en in de gecementeerde laag is het motief van planken aangebracht.
  • De bunker is daarna donker zwartbruin geverfd, de kleur van geteerde houten planken zoals men nog kan terugvinden aan de achterkant van de bunker.
  • Al het houtwerk was standaard uitgevoerd in Noors rood dennenhout tenzij anders vermeld.
  • Het schietgat zat verborgen achter een metalen valluik van 0.770m x 0.425m groot.
  • Het bunkertje had een zadeldakje opgetrokken in hout en de dakbedekking bestond uit blauwe Boomse dakpannen.
  • Om het bunkertje te betreden was het toegangssas voorzien van enkele in beton gegoten treden.
  • Bij de bunkers met mitrailleurkamer(s) was de toegang tot de eigenlijke gevechtsruimtes van de bunker gescheiden van het sas door middel van een gepantserde metalen deur van 0.86m x 1.82m (BxH) met zonneblinden, omlijsting en luikje voor toegangsverdediging.
  • De eigenlijke toegang bij de inkom was op zijn beurt afgesloten met een metalen traliehekje van 0.90m x 1.82m
  • In elke mitrailleurkamer was daarnaast standaard aanwezig:
    • 3.50 meter etagères met leggers in inlandse eik.
    • Een inlands eiken plankje van 0.32m x 0.12m x 0.06m met ijzeren steunen voor de plaatsing van een kogelpers.
    • 6 zware geschilderde hanghaken voor ophangen materialen in de kamers
    • Een verzinkte hanghaak aan het plafond voor ophangen olielamp (in vredestijd)
    • 1 chardome en chardomeplaat voor de standaard opstelling van een Maximmitrailleur
  • Ventillatiegaten waren aan de buitenzijde aan de bovenzijde afgesloten met een koperen geperforeerde afdekplaat om ingooien van projectielen naar binnen onmogelijk te maken.
  • Het bunkertje had dan ook het uitzicht van een houten stalletje, vlak tegen de Leie, dewelke door de bunker onder vuur werd gehouden.
  • Structuur.
  • Hij bevat 1 kamertje voor een mitrailleur en een sas.
  • Opmerkingen.
  • Het is de eerste achterliniebunker beginnend aan de Leie (10 m). Hij dekt eventuele vijandelijke activiteiten op de Leie komende van Deinze. De dichtstbijzijnde achterliniebunkers zijn de zware kanon-mitrailleurbunker B16 (617 m) en het kleine mitrailleurbunkertje B2 (493 m). Beide bunkers zijn ondertussen afgebroken. B16 gaf rugdekking aan de bunker B1.
  • De mitrailleurkamer heeft naast de standaard voorziene Maximmitrailleur ook de mogelijkheden voor het opstellen van een Hotchkiss- of Coltmitrailleur.
  • De bunker is volledig vrij, zowel he deurgat als het schietgat zijn vrijgemaakt.
  • Het is de enige bunker met dit soort camouflage op de ganse gordel. Het principe van gecamoufleerd als een houten stal is niet uniek maar wel het concept dat het uitzicht van houten planken in de cementeerlagen is aangebracht.
  • Op basis van de hoeveelheden toegepast binnen de bouwproject A en B voor gelijkaardige bunkertjes, gecombineerd met de toegepaste basisprijzen zoals in het bestek van bouwproject C terug te vinden, werd een eerste benaderende prijs bepaald voor elk van de bunkertjes. Deze detailprijzen werden daarna herrekent via de regel van 3 op basis van de werkelijke projectprijs zoals terug te vinden in het bestek en de totaalprijs zoals zelf op basis van de gemaakte veronderstellingen, bekomen. Op die wijze moet dit bunkertje ongeveer 39.293,72 Bef gekost hebben.
  • Als men hier nog eens een aantal zaken gaat bijtellen die niet dienden ingecalculeerd te worden door de bouwfirma's maar rechtstreeks werden aangeschaft door de militaire overheid zoals bv chardomes, koepels, ventillatoren,... moet de totale kostprijs ongeveer op 39.543,72 Bef hebben gelegen.
  • Ter info: 1 BEF in 1934 komt ongeveer overeenkomt met een bedrag van 74 BEF (1.84€) in 2013, een "factor 74" dus.

Routebeschrijving om deze bunker te vinden

  • Astene, Achterliniebunkers.
  • De bunker ligt verborgen in de tuin van een herenhuis juist naast de Leie.
  • Het eigenlijk bunkertje ligt volledig op privéterrein en kan alleen bezichtigd worden mits toestemming van de eigenaar. Respecteer de privacy aub.
Bijhorende foto's

Situatieplannetje van dit kleine mitrailleurbunkertje. De Leie is aan de Noordwestkant te situeren van dit bunkertje. Het bunkertje ligt in het verlengde van de Leie waar deze hier een eerste bocht naar links maakt (Noordelijk). Het bunkertje kijkt letterlijk centraal op de Leie komende uit de richting van Deinze.

Merk op dat er zelfs moest gemaakt worden dat het bunkertje ingewerkt geraakte in een reeds bestaande haag. Deze moest ten allen tijde zoveel mogelijk behouden blijven en in het slechtste geval, bijkomend herplant.

grondplannetje van dit bunkertje.
b1
Langsdoorsnede AB horende bij bovenstaand grondplan. Vrij uniek is dat doordat de bunker allicht reeds in een beperkte berm naast de Leie zat verstoken, hij zelfs een beperkte opstap heeft om de bunker te betreden. Meestal ligt de bunker zelfs iets lager, in dit geval dient men lichtjes naar boven te gaan om de bunker te betreden. Of dit ook klopt met de werkelijke situatie, is nog niet nagekeken geweest ter plaatse bij de bunker.
Doorsnede CD bij hetzelfde grondplan. Opnieuw doordat het bunkertje in dit geval gebouwd is in drassige grond naast de Leie, zijn de funderingen zeker veel dieper voorzien dan bij de meeste gelijkaardige bunkertjes anders op de linie. De diepste funderingsgedeeltes zitten 2.5 meter diep.
Het is tot op heden zeker een van de moeilijkste bunkertjes om terug te vinden, juist naast de Leie. Het zit volledig verborgen in een tuin tussen de Leie en de Emiel Clauslaan. Dit is een blik op het bunkertje van tegen de Leie.
Zicht op de rechter zijkant van het bunkertje. Het bunkertje ligt heden zeker meer verzonken onder de oplopende ophopingen van bladgroen. Origineel lag het maaiveld ten tijde dat het bunkertje functioneel was, zeker een gans stuk lager. Ik schat zeker een halve meter.
Een detailblik op dezelfde zijkant. men krijgt er een uniek gecementeerd plankenmotief te zien. Dit motief is tot op heden nog slechts bij dit bunkertje terug te vinden. De kans dat nog andere bunkers dit ooit hadden, is zeer klein tot onbestaande.
b1
De achterkant van de bunker met vermoedelijk nog originele camouflagekleuren erop. Het bunkertje was allicht ooit volledig zwartbruin geverfd om zo nog meer het uitzicht te krijgen van geteerde planken.
b1
Vooraanzicht van het bunkertje dat uitkijkt op de Leie. Het scheelt op het moment niet veel of het schietgat komt onder het huidige maaiveld te liggen.
b1
De linker zijkant van de bunker van de voorkant gezien. Hier is de opgemetste hoek een gedeelte met de tijd vergaan en verdwenen. Het plankenmotief loopt rondom de ganse bunker door.
Zicht op de toegang van de bunker. Merk op dat we heden om de bunker te betreden moeten dalen. Origineel diende men waarschijnlijk zelfs enkele trapjes op te nemen om de bunker te betreden. Het terrein is hier dus door de jaren heen serieus opgehoogd geweest.
Het bunkertje wordt heden zoals op zoveel plaatsen als een stapelhokje gebruikt. Hierdoor kan men op deze foto niet echt duidelijkheid verschaffen over welke aard van bijkomende pootjes men heeft voorzien naast het schietgat voor de eventueel bijkomende opstelling van een Hotchkiss- of Coltmitrailleur. Omdat het schietgat nogal laag tegen het maaiveld lag, doet het zwaar vermoeden dat we hier met de lage versie van de pootjes zullen te maken hebben (amper 25 cm in plaats van de standaard van 55 cm). Ook het plafondhaakje is in dit geval nog intakt aanwezig.
 
Vorige (C2)
Volgende (B2)
Volgende (B2)