Beschrijving van bruggenhoofd Gent.

Gedetailleerde beschrijving van de bunkers en hun bewapening.

Een overzicht van enkele steeds terugkomende zaken. Hieronder de Tablet en de bijhorende kogelpers voor de Maximmitrailleur.

Enkele terugkomende specifieke details van de bunkertjes.

Tablet voor kogelpers.

Alle mitrailleurkamers van Bruggenhoofd Gent waren standaard voorzien voor de opstelling van een zware Maximmitrailleur. Dit type mitrailleur werd gevoed met linnen kogelbanden van 250 kogels elk. Normaal beschikte men per mitrailleur over 2 a 3 van deze linnen kogelbanden. 1 gevulde kogelband paste normaal in 1 munitiekoffer. Na het leegschieten van zo een kogelband, hield men letterlijk een lege linnen kogelband over omdat dit type van mitrailleur zijn lege hulzen na het afschieten ook uit de kogelband gooide. Tijdens gebruik van de mitrailleur in een bunker, diende steeds een van de aanwezigen, de lege kogelbanden opnieuw op te vullen met nieuwe kogels. Dit gebeurde met een hiervoor speciaal ontworpen toestel, een kogelpers. Dit toestelletje werd gemonteerd op de kleine houten tablet, aanwezig in elke mitrailleurkamer.

Met noemt deze tablet vaak een "Tablet T" maar dit houdt weinig steek. Het is gewoon een tablet maar op tekeningen van bunkers is het vaak afgekort tot "T" wat tot deze nutteloze toevoeging bij het woordje "Tablet" heeft gezorgd.

Details van de Tablet

Op basis van originele bestekken vindt men de tabletten beschreven als geschaafde plank in inlandse eik van 0.32 m x 0.12 m x 0.06 m (L x B x H). Dit werd ingeklemd door 2 steunen in plaatijzer die van bij het storten van de bunker mee in het beton zaten voorzien. Beiden werden aan elkaar bevestigd met schroeven.

De nog resterende originele tabletten zoals deze hier omschreven zijn aan TPG zijn te tellen op de vingers van 1 hand. Alvast hier enkele foto's van nog bestaande gevalletjes

Foto's: nog aanwezige tabletten bij bunkertjes D23, B8 en B9

Details van de kogelpers

Hieronder een linnen kogelband zoals bruikbaar bij een Maximmitrailleur en zoals ook dus opvulbaar met kogels met de hierbij getoonde type kogelpers. De kogelpers is een tentoongesteld exemplaar in het Konlinklijk Legermuseum te Brussel. Let ook op de daarbij aanwezige kogelband die beperkt afwijkend is van het type linksonder getoond. Duitse kogelbanden hadden om de 5 kogels een uitstekend metalen plaatje op de band zitten. Allicht diende dit om de kogelband bij gebruik beter in de mitrailleur te begeleiden.

Schets van een dergelijke kogelpers zoals in Duitse handleiding van de Maximmitrailleur terug te vinden. Deze was zowel bruikbaar voor de hier in de bunkers gebruikte zware maxim 08 als voor de lichtere variant 08/15 (Schets: Replica)

Het was de bedoeling de losse kogels in het bakje bovenaan toe te voegen en door dan te draaien aan de hendel achteraan schoof de linnen band door er werden de kogels met een speciaal mechanisme in de linnen kogelband geperst.

Foto's van een ooit zo te koop aangeboden kogelpers, intact met bijhorende koffer. Weet dat dit eigenlijk museumstukken zijn en praktisch tegenwoordig onvindbaar zijn. Mocht u er eentje weten zitten die van de hand gedaan wordt, contacteer mij gerust op info@bunkergordel.be.

Originele plannen: Koninklijk Legerarchief - De Moskou-archieven