Beschrijving van bruggenhoofd Gent.

Gedetailleerde beschrijving van de bunkers en hun bewapening.

Een overzicht van enkele steeds terugkomende zaken. Hieronder de haak voor het sluiten van de camouflageluik of deur voor het schietgat.

Enkele terugkomende specifieke details van de bunkertjes.

Haak voor sluiten van het camouflageluik aan het schietgat.

Aan de bovenkant van elk schietgat, of het nu voor mitrailleur of voor voor een kanon was, zat een metalen oog ingebetonneerd. Dit oog had als enige functie het vastleggen van de ketting die verbonden zat met de camouflageluiken. Hierdoor kon men dan ook enkel de luiken voor de schietgaten openen door eerst aan de binnenkant van de bunker, de ketting los te maken. Er zou trouwens in alle bunkers origineel een metalen staaf aanwezig geweest zijn waarmee men het luik van de binnenkant uit kon openduwen na het losmaken van de ketting. Normaal gebeurde dit manueel maar in volle strijd kon dit openen van eventueel nog niet geopende schietgaten een veel te gevaarlijke situatie opleveren als dit aan de buitenkant van het abri moest gebeuren. Sluiten door middel van deze staaf was wel in de meeste gevallen niet mogelijk. In dit geval waren bij gevaar de luiken eenmaal open, open tot men ze eventueel weer aan de buitenkant kon afsluiten.

Het luik werd op deze manier verbonden met een ketting van 1,25 meter lang die was gefixeerd aan de bovenkant, binnenzijde van het schietgat. Dit werd dan aangespannen met een trekmoer met diameter M12 150 mm lang. Dit werd dan aangespannen met een vleugelmoer M12.
Schietgat van bunkertje D23 te Kwatrecht dat ook nog zijn originele luik heeft.
Detail van het schietgat van de bunker C5 te Nazareth met een bijhorend detail van de haak. Deze bevindt zich in dit geval in de hoek van het schietgat. Voor deze haken werd dus blijkbaar bij het maken van de bunkers wel wat vrijheid gegeven van hoe ze uiteindelijk uit te voeren.
Ook zwaardere modellen van schietgaten werden identiek uitgewerkt. Links het schietgat voor een mobiel C47 kanon (bunker A12 te Nazareth) en rechts het schietgat met de luiken aan de bunker A30. een merkwaardige vaststelling is dat de overige bunkers voor C75 geschut (Se2 en Se3) alsook de bunker A30 zo een haak hebben aan de schietgaten die mogelijks zelfs geen luiken droegen.

Originele plannen: Koninklijk Legerarchief - De Moskou-archieven