Beschrijving van bruggenhoofd Gent.

Gedetailleerde beschrijving van de bunkers en hun bewapening.

Een overzicht van enkele steeds terugkomende zaken. Hieronder de munitieopslagplaatsen in de bunkers voor het opstellen van een mobiel kanon 75mm.

Enkele terugkomende specifieke details van de bunkertjes.

Bergplaats voor munitie bij de zware bunkers voor 75mm geschut.

Deze waren enkel aanwezig bij de bunkers voor 75 mm veldgeschut. De bunkers voor vast of mobiel 47 mm geschut hadden deze nissen niet. Dit was dus maar bij 3 bunkers op de linie aanwezig:

De munitienissen waren ingewerkt in de betonnen binnen- of buitenwanden van de bunker. Elke nis bestond uit 2 kleinere nissen boven elkaar. Ze hadden een standaardbreedte van 1 meter en waren 55 cm diep. Omdat dit telkens opgebouwd was uit 2 kleinere nissen boven elkaar kreeg je een totale hoogte van 2 x 75 cm gescheiden door 20 cm beton.

Merkwaardig is zelfs dat je bij de bunkers aan de buitenzijde de nissen die aan de binnenzijde zitten, kan zien doordat de wand daar ook aan de buitenzijde verspringt. Men wou allicht de de buitenwanden ter plaatse van deze nissen niet dunner produceren.

Een kort overzichtje van deze nissen bij elk van de hierboven vermelde bunkers hieronder:

Bunker A30 te Moortsele met 2 kanonkamers.

Munitienis in laagste gelegen kanonkamer

Munitienis in hoogst gelegen kanonkamer

Bunker Se2 te Semmerzake met dubbele kanonkamer

Deze bunker had voor de opstelling van 1 stuk 75 mm geschut, 2 schietgaten zodat het kon opgesteld worden voor 2 verschillende vuursectoren. Het was zeker nooit de bedoeling 2 van dergelijke stukken geschut gelijktijdig op te stellen in de bunker.

Linksonder ziet u de munitienis meteen links naast de ingang. Rechtsonder: deze aan de bovenzijde getekend van de koepel.

Bunker Se3 te Semmerzake met 1 kanonkamer

Originele plannen: Koninklijk Legerarchief - De Moskou-archieven