Wetteren - Moerstraat - Huis met verborgen ruimtes

Citadelpark Gent

Buskruitfabriek Cooppal Wetteren

Vliegvelden WO I Regio Gent

WO I Munitiepark Kwatrecht

De Dodendraad

De Hollandstellung - Duitse WO I bunkerlinie

Reichsschüle Flandern - SS-School Kwatrecht

Duitse Atlantic Wall Radarpost - Goldammer

WOI en II Munitiedepot De Ghellinck Zwijnaarde

Duitse gangen onder centrum Gent WOII

Schuilplaatsen voor havenarbeiders Gentse kanaalzone uit de koude oorlog

Het Fort van Eben Emael

KW-linie

WO I - Kwatrecht - Melle

18 daagse veldtocht gekoppeld aan TPG

Neergestorte B17 te Kwatrecht 19-09-1944

De bevrijding WO II van de regio rond TPG

Toestand Belgisch leger ten tijde van mei 1940

Gesneuveldenlijsten:

Contact en onbeantwoorde vragen

Media-aandacht

Copyright

Links

Huis met verborgen ruimtes langs de Moerstraat 9 te Wetteren.

Dit is een fotoreportage die al sinds 2010 ligt te wachten om iets meer mee aan te vangen. Eigenlijk hoopte ik aan wat meer informatie te geraken van de geschiedenis rond wat er te zien is, maar deze blijkt op het moment ongekend of onvindbaar. Misschien lukt het via deze beperkte reportage toch nog iets meer te vernemen.

De woning waarover deze reportage handelt is gelegen op Wetteren, Moerstraat nr 9. De woning op zich is zelfs gekend bij de dienst erfgoed en daar opgenomen sinds 2014 als een interessante gevel uit het interbellum. Op deze link vind u alvast wat er over deze woning te vinden is op de website van de dienst erfgoed. Wees gerust over de aanwezige verborgen ruimtes, wordt niets gemeld.

Op de website van de dienst erfgoed wordt de woning omschreven als een burgerhuis uit het interbellum, gebouwd in 1934. Het is een woning in 3 bouwlagen met plat daken. De gevel is zeer fraai opgetrokken en zeker uniek in de regio.

De woning is trouwens ook al duidelijk zichtbaar op deze oude postkaart van de Moerstraat en de woning is er al duidelijk op te zien.

Wetteren - Moerstraat. De woning links van de besproken woning is wel nog zichtbaar op mijn eigen foto's maar ondertussen anno 2016 gesloopt. De woning rechts ervan is moeten wijken voor de woning waar heden de dansclub "Eurodance" is gevestigd. (Foto: Nels)

Waarom deze woning nu zo merkwaardig is, is de aanwezigheid van meerdere verborgen ruimtes aan de binnenzijde. Binnen deze reportage worden er alvast 2 getoond die zeker niet zo maar toevallig hebben bestaan.

In de beschrijving van de dienst erfgoed is er sprake van dat de woning werd gebouwd in opdracht van een handelsvertegenwoordiger Jan Baptist De Waele - Ommeslaeghe. Of dit de persoon is die in de reportage "Belga" wordt genoemd is ook tot heden mij onbekend.

Tijdens de oorlog zou de woning in elk geval bewoond geweest zijn door een persoon die vrij massaal tabakswaren en sigaretten verkocht, vandaar dan ook zijn naam in de volksmond "Belga" was, een bijnaam waarvan de oorsprong dan ook niet ver te zoeken zal zijn geweest. Grootste probleem zal dus wel geweest zijn dat hij dit natuurlijk niet alleen aan de inwoners van Wetteren deed maar ook zeer vlot aan de toenmalige Duitse bezetter. Heeft zijn handeltje aan de bezetter er toe geleid dat hij nood had aan verborgen ruimtes om zijn goederen (geheel of deels) te kunnen verbergen is niet duidelijk. In elk geval zijn er twee ruimtes aanwezig waarvan ik eerlijk gezegd meer de indruk had dat ze mogelijks ook bedoeld zijn geweest om in nood zichzelf ook tijdelijk in nood ook te kunnen verbergen.

De meest tot de verbeelding sprekende aanwezige verborgen ruimte.

De foto hiernaast toont de achterbouw van de woning die een opeenvolging is van verspringende niveau's en aaneensluitende platte dakjes.

De meest tot de verbeelding sprekende verborgen ruimte is te zoeken aan de linker zijkant (op deze foto) van de kamer met het meest rechtse raam. Hier steekt de achterbouw verder uit naar achter en de verborgen ruimte maakt dat de zijgevel van deze kamer meer naar links is komen te staan.

 

Merkwaardig genoeg moet men zelfs vaststellen dat men in het huis moeten aanpassingen doen heeft omdat de buitengevel erboven niet loodrecht meer stond op de origineel voorziene draagmuren van de onderbouw. Dit is vlot zichtbaar in de er onder liggende keuken op de gelijkvloers waar een bijkomende draagbalk werd voorzien om de verplaatste buitengevel erboven te kunnen dragen (Foto links boven)

De foto hier rechtsboven toont het stukje waar de merkwaardige ruimte achter steekt. Onderaan zit een klein rond gaatje dat wel degelijk uitkomt in de verborgen ruimte.

Dit is de beste foto van de verborgen ruimte die ik heb. De ruimte is zeer beperkt, ik vermoed zo een 60 cm diep en misschien 2.5 meter lang. De hoogte is identiek met de kamer van waaruit de foto werd getrokken. Nu is de ruimte gebruik als een kleine berging naast deze kamer.

Je ziet duidelijk dat men hier de originele buitenmuur (kijk naar de dikte van de wand) heeft doorbroken met een soort van deurgat. Dit deurgat begint allicht doelbewust niet op de begane grond. De plint onderaan tegen de vloer loopt gewoon onder het deurgat verder. Allicht stond er dan ook een of ander meubelstuk hier voor deze opening en kon je zelfs door de poten onder het meubel nog de rest van de muur en de plint zien doorlopen zonder het deurgat te zien...

Jammer ontbreekt dus hier de foto in de lengte van de kamer die duidelijk zou maken dat het raam dat men van buitenaf ziet in deze kamer zonder weet te hebben van de verborgen ruimte, amper een 20 tal cm van de zijmuur verwijderd zat. Daaruit zou men dan wel kunnen opmaken hebben dat er nog een ruimte moet naastgezeten hebben.

Was deze ruimte bedoeld om goederen te verstoppen of diende de eigenaar in nood hier ook verstopt te kunnen worden? ook voor mij nog altijd een raadsel.

Een tweede doelbewust gecreëerde verborgen ruimte.

Een tweede verborgen ruimte is te zoeken onder het maaiveld ter hoogte van de grotere toegangsdeur rechts beneden. Hier zit nog een kleine ruimte verborgen onder het structuurtje met het kleine raampje naast de deur. In de rechterhoek zie je nog een iets of wat hoger stekend ventillatiegat bovensteken.

De woning is ruim voorzien van kelders en dit merkwaardig kleine verscholen hoekje is ook via daar te bereiken (voor wie er zou aan denken het daar te zoeken).

De toegang zit namelijk onder het linker opbergschap onderaan (foto links onder). Je zou er eigenlijk niet aan denken daar nog een zeer kleine bijkomende kelderruimte te gaan zoeken. De toegang is zeker ook beperkt in hoogte en maximum 1 meter hoog. de foto rechts onder is namelijk genomen vanuit deze kleine schuilplaats naar van waar we de ruimte binnenkwamen.

De foto's hieronder zijn van de binnenzijde van dit merkwaardig aanwezige kleine ruimte. De ruimte is opnieuw maar zo hoog als een gewone kamer (en de rest van de kelder). Het binnenvloeroppervlak is zeker niet groter dan 1 op 1 meter.

Dit zijn de 2 meest uitgesproken merkwaardige ruimtes in deze woning. Binnen de rest van het keldergedeelte zijn nog wel merkwaardige hoeken en kanten te bespeuren maar die zitten zeker niet doelbewust zo verborgen als deze 2.

Het mag bij deze dan ook duidelijk zijn dat deze woning allicht zijn laatste geheim nog niet heeft prijs gegegeven, laat staan dat we er het correcte verhaal bij kennen. Alle bijkomende info blijft dan ook zeker meer dan welkom op info@bunkergordel.be.

Lokatie waar deze structuren zich bevinden:

Deze verborgen ruimtes zitten dus allen verborgen in de woning op de Moerstraat 9 te Wetteren. Gelieve wel de privacy van de eigenaars te respecteren want uiteindelijk valt er wel degelijk niet meer te zien dan wat ik jullie hier op foto's in deze reportage nu toon. Respecteer hun privacy aub. Voor meer info of gebruikte foto's mag u mij altijd contacteren.

Externe bronnen: